
Nieuws
Hier lees je alle nieuwsberichten omtrent Natuur op wandelafstand.
De start
Vijf pilootprojecten wijzen de weg naar groene zorgomgevingen in Vlaanderen
Het Agentschap voor Natuur en Bos lanceert samen met de Koning Boudewijnstichting het pioniersproject ‘Natuur op wandelafstand’ om biodiverse en klimaatadaptieve zorgomgevingen te creëren. Dat zijn omgevingen die bijdragen aan zowel het welzijn van de mens als het herstel van de natuur. Onder wetenschappelijke begeleiding van de Universiteit Antwerpen en het consortium HOGENT/UGent nemen vijf pilootprojecten deel aan dit unieke project.
Aan het werk
Najaar 2024: bezoek aan elke zorgvoorziening
In het najaar 2024 bezocht een team van onderzoekers UA/Hogent alle pilootprojecten ter plaatse. Er is aan de hand van een vragenset gepeild naar de belangrijkste vragen waar zorgvoorzieningen mee worstelen om een zorgnatuurproject op te starten en te onderhouden op langere termijn.
Achteraf bundelde elke zorgvoorziening de antwoorden in een instapkaart. Deze kaart schetst een beeld van de beginsituatie en kan bijgewerkt worden naar gelang het zorgnatuurproject vordert in de zorgvoorziening.
De onderzoekers analyseerden de antwoorden en interesse en kennis bij de zorgvoorzieningen, evenals de huidige situatie en toekomstige verwachtingen rond vergroening op de site en de bijdrage van natuur in de zorgverlening. Deze noden konden ondergebracht worden in volgende grote thema's:
- strategische visie;
- organisatie en uitvoering;
- toegankelijkheid;
- multifunctioneel groenbeheer;
- zorgactiviteiten in de natuur;
- wetenschap en monitoring;
- samenwerking met externe partners;
- communicatie en participatie.
Op de 2de intervisie met de pilootprojecten werden deze noden opnieuw voorgelegd en besproken. Het is rond deze thema's dat het project zich verder zal ontwikkelen en waarvoor er een stappenplan en concrete tools worden uitgetest in de pilootprojecten.
Intervisie 7 januari 2025
Op 7 januari 2025 kwamen alle projectleiders van de pilootprojecten weer samen in de kantoren van de Koning Boudewijnstichting in Brussel. We bespraken de recente plaatsbezoeken en presenteerden de verzamelde antwoorden op het behoeftenonderzoek. We probeerden gemeenschappelijke punten te vinden en organiseerden een uitgebreid feedbackmoment. Er werd ook al een beknopt overzicht gegeven van tools die we willen inzetten en hun bruikbaarheid. Het onderzoeksteam bekijkt welke tools waar getest kunnen worden. De volgende bijeenkomst is gepland in Ronse, bij CAR Glorieux op 15 mei.

Klankbordgroep 13 januari 2025
Tijdens de eerste bijeenkomst van de klankbordgroep werd het project "Natuur op wandelafstand" voorgesteld. De rol van de klankbordgroep werd besproken:
- feedback geven op de voortgang, het stappenplan en de tools;
- aanvullen met eigen expertise van de klankbordgroepleden;
- uitwisselen over het onderwerp zorgnatuurinterventie onder elkaar;
- helpen de resultaten uit te dragen naar de achterban.
Er volgende een interessante feedback over verschillende aspecten van het onderzoek en het project. De volgende onderwerpen werden benadrukt:
- betrokkenheid van belanghebbenden;
- ontwerpend onderzoek en iteratie om te verbeteren;
- aandacht voor aanleg, duurzaam onderhoud en beheer en structurele verankering;
- de One Health-aanpak;
- brede toepasbaarheid, niet alleen in de zorg maar ook bij lokale besturen en in opleidingen hoger onderwijs;
- inspiratie en kennisdeling over het muurtje heen;
- vorm, presentatie en goede voorbeelden;
- impact door wetenschappelijk bewijs;
- aansluitende thema's zoals inzet van dieren in de zorg en dierenwelzijn.
De volgende bijeenkomst is op 21 mei 2025.