
Contextanalyse van mens en natuur
Op deze pagina gaan we binnenkort dieper in op nodenbevraging en behoefteanalyse, zowel bij zorgvragers als zorgverleners en afhankelijk van de context ook de buurt. Ook biodiversiteitsverhogende en klimaatvriendelijke maatregelen zullen worden onderzocht, waarbij abiotiek, structuur, biotopen, soorten en beheer onder de loep worden genomen.
We willen vooral de omstandigheden in een gebied waar mensen leven zodanig in beeld krijgen dat er natuurinrichting op gang kan getrokken worden en dat zowel mens als biodiversiteit daar positief op reageren. We vertrekken vanuit de noden en mogelijkheden van de plaatselijke groep. Het kan zijn dat we werken rond een kensoort voor het gebied of rond een bepaalde zorgactiviteit waardoor natuur weer betekenis krijgt in het dagelijkse leven. Natuur als basis dus.
Stand van zaken voorjaar 2025
Werken met kinderen, inclusief
In de pilootprojecten CAR Glorieux, Raakzaam en Ter Heide is de nodenbevraging bij de zorgvoorziening achter de rug.
CAR Glorieux werkt met kinderen. BOS+ die hun project faciliteert, zette de tool Picto-play in. Deze tool is ontwikkeld door Kind & Samenleving. Picto-play bestaat in twee vormen: een digitale versie waarvoor je moet inloggen en een analoge versie, inclusief een iconenboekje. Aan de hand van deze speelse icoontjes kunnen kinderen zelf ontwerpen maken en keuzes afwegen. Picto-play is dus een inspraakmethodiek die helpt om de stem van kinderen rekening te houden in ontwerpen. De tool werd tot ieders tevredenheid toegepast in CAR Glorieux met begeleiding door de faciliteerders.
Natuur en Bos werkte in 2017 samen met GoodPlanet en Kind & Samenleving om kinderen (4de en 5de studiejaar) te laten meedenken over de maatschappelijke dilemma's waarmee het Agentschap voor Natuur en Bos dagdagelijks wordt geconfronteerd en hen ideeën te laten geven over mogelijke oplossingen. De resultaten zijn al enkele jaren oud maar vast en zeker nog relevant om een beter beeld te krijgen van hoe kinderen hun omgeving gewaarworden en gebruiken. We delen hierbij de eindpresentatie van dit onderzoek. Zie download.
Recenter in 2021 werd door Natuur en Bos in het kader van een project rond toegankelijkheid voor iedereen samen gewerkt met GoodPlanet om kinderen inclusief te laten samen spelen. Een kleine speelzone en een nieuw aangelegde speelzone van ca 1 ha groot werden er uitgetest door een groep kinderen met en zonder beperking. De speelzones zijn een natuurlijke omgeving waar kinderen vrij kunnen spelen en de natuur ontdekken. Er zijn speelaanleidingen gemaakt met houten constructies. De kinderen gaven hun feedback over toegankelijkheid van de paden voor rolstoelgebruikers, toegankelijkheid naar de houten speelelementen, avontuurlijke parcours met wilgentunnel, speelzone met zand, tactiele elementen zoals water en zand, schuilmogelijkheden, zitbanken, parking, infobord en wegwijzers, afspraakplek en toegangspoort, fietsstalling. Met dergelijke informatie kunnen natuurbeheerders en bestekschrijvers aan de slag.


Dialoogtool buitenzorg
In Raakzaam faciliteert het Regionaal landschap Schelde - Durme de uitvoering van het project. Zij hanteren de dialoogtool buitenzorg in een uitgebreid partipatieproject. Deze tool is ontwikkeld in samenwerking met de Universiteit Antwerpen. De input wordt vervolgens verwerkt in een ontwerp, soms masterplan.
(paragraaf is in nog opmaak)
PXL bevraging bij Ter Heide
(nog in opmaak)