Aan de slag

Hoe kan een groene omgeving worden ontwikkeld waar zowel de mens gezondheidsvoordelen van ondervindt als de natuur zelf erop vooruitgaat?
Deze vraag houdt uitdagingen in die stap voor stap worden aangepakt.

  • Met welk stappenplan kunnen we initiatiefnemers helpen om een kwaliteitsvolle interventie te ontplooien? Het gaat hier om de context leren kennen, noden van zowel mensen als van de natuur samenbrengen in een goed ontwerp, samenwerken met partners, tools gebruiken, natuur beheren, activiteiten in de natuur ontplooien, implementeren, veel testen en evalueren … en soms opnieuw beginnen om te verbeteren.
  • Hoe wordt ervoor gezorgd dat alle belanghebbenden (patiënten, personeel, bezoekers, buurt...) betrokken worden?
  • Wanneer en hoe wordt kwaliteit bereikt, zowel voor zorg als voor biodiversiteit?
  • Hoe kan er tegemoet worden gekomen aan de evidencebased verwachtingen van de gezondheidssector?
  • Welke processen en tools werken in de zorg? Hoe zorgen we ervoor dat de tools echt gebruikt worden?
  • Hoe zorgen we ervoor dat noch natuur noch zorg geïnstrumentaliseerd worden maar wel ruim ingang vinden in de praktijk?
  • ...

Kwaliteiten van een zorgnatuurinterventie

Om die vragen te beantwoorden, tools te ontwikkelen en die uit te testen in de pilootprojecten vertrekken we van eerder exploratief studiewerk van de onderzoeksgroepen.

Zo heeft UA in 2024 in opdracht van Natuur en Bos op basis van literatuuronderzoek en analyse van diverse praktijkgevallen bij zorgvoorzieningen in Vlaanderen verschillende kwaliteitscriteria beschreven (Sterckx, et all. 2024).

Die kwaliteitsvoorwaarden zijn de basis om de zorgnatuurinterventie in de pilootprojecten verder uit te werken. Het terreinwerk wordt ondersteund door onderzoekers van HOGENT, die zich beroepen op de praktijk en ervaringen met www.biodiverszorggroen.be. Een klankbordgroep en bestaande netwerken worden betrokken zodat ruime terugkoppeling wordt verzekerd.

Ingrediënten van een zorgnatuurinterventie

Er bestaan onderbouwde modellen voor enerzijds gedragswijziging en anderzijds om de relatie tussen natuur en gezondheid te verklaren. Met die modellen gaan de pilootprojecten aan de slag om onderbouwde zorgnatuurinterventies uit te werken.

We vertrekken van volgende ingrediënten. Voor elke ingrediënt leveren we een bijdrage aan richtlijnen voor kwaliteit, stappenplan, tool(s) als hulpmiddel, praktijkvoorbeelden en inspiratie.