Onze pilootprojecten

De vijf pilootprojecten werden geselecteerd uit goedgekeurde projecten van ‘Natuur in je buurt 2023’. Een goede variatie aan kenmerken van de projecten was daarbij belangrijk. We richten ons ook vooral op groepen in de samenleving die gebaat zijn bij natuur. 

De pilootprojecten lopen van september 2024 tot
december 2027 en worden begeleid door
een project- en een klankbordgroep.
 

Kenmerken

Waarop wordt er ingezet? In de pilootprojecten is een diversiteit aan doelgroepen en maatschappelijke noden noden aanwezig. En elke ruimtelijke context is anders.
In elk pilootproject wordt er gewerkt aan oplossingen om natuur te verbeteren en dichter bij mensen te brengen. Van bij de start worden zowel maatschappelijke noden als natuurkwaliteit, beheerpraktijk en onderhoud van natuur achteraf, in rekening genomen. Dit krijgt een weerslag in een gedragen en duurzaam ontwerp.
Om mensen de voordelen van natuur te laten genieten, zijn activiteiten nodig die bijdragen om het contact met natuur te herstellen. Die activiteiten gaan van passief kijken naar natuur of erin aanwezig zijn, tot actief natuur beleven en natuurtherapie uitoefenen. Dat mondt ook uit in betere zorg voor die natuur. Opleiding, communicatie over natuur en gezondheid, meten en evalueren en een sterke wetenschappelijk onderbouwing zijn essentieel.
In de goedgekeurde projectaanvraag Natuur in je buurt worden de kenmerken van elk pilootproject beschreven. In de pilootwerking worden deze kenmerken verder verfijnd en geprioriteerd aan de hand van een instapkaart. Zo zal er voor elk pilootproject een focus worden gelegd om rond te werken.

Doelgroepen

Wie zijn de doelgroepen van het pilootproject waarvoor een natuuroplossing wordt uitgewerkt? De doelgroepen zijn heel divers. Het zijn mensen met een zorgnood, maar het zijn evengoed de zorgmedewerkers, de bezoekers, de buurt..

De doelgroepen van de pilootwerking zijn dan weer in de eerste plaats therapeuten, groeninrichters en -beheerders, het management van de zorgvoorzieningen, de gezondheids- en welzijnssector.

Begeleiding

Aan de hand van de instapkaart volgen pilootprojecten intern de voortgang op en signaleren zij onder meer kennisnoden. Pilootprojecten delen die kennis in intervisies. Een projectgroep voedt en begeleidt de sessies. 

Een klankbordgroep met externe experten begeleidt het proces. Bestaande externe netwerken worden aangesproken om uitkomsten en tools in een ruimere groep af te toetsen.

Overzicht pilootprojecten